U10: Nemzetközi élcsapatokkal mérkőztünk meg

U10-es kisbikáink első nemzetközi tornájukon a csoportban harmadik helyen zártak, majd a helyosztókon végül a 16. helyet kaparintották meg a 36 csapatos tornán.

U10-es csapatunk a Budapest Youth Cup-ra kapott meghívást, ahol olyan csapatok szerepeltek, mint a Dinamo Zagreb, a Slovan Bratislava, a Dinamo Kyiv, az 1860 München, az SL Benfica, CFR Cluj, de a hazai mezőnyből az MTK, az Újpest, a Dunakeszi, a Debrecen is a meghívottak között volt.

Csapatunk az A jelű csoportba került, ahol az Újpest és az MTK mint ismerős ellenfél szerepelt, de mellettük a CFR Cluj (román), a CFT Academy (szlovák), a Baník Ostrava (cseh), az SL Benfica (portugál) és a TSV Hartberg (osztrák) is ebbe a csoportba került.

A szombati – csoportkörös – nap elején rögtön a torna egyik legnagyobb meglepetését is meghúztuk, amikor a portugál élcsapat, az SL Benfica ellen 2-1-es győzelmet arattunk. A győzelemnél azonban fontosabb, hogy mindezt kreatív, kezdeményező játékkal tettük.

Ekkora bravúrt bemutatva nem volt kérdés, hogy az Újpest FC ellen is győzni fognak kisbikáink, majd következett a TSV Hartberg elleni tanulságos döntetlen.

A folytatásban a CFR Cluj ellen sikerült magabiztos játékkal három pontot szerezni, majd a Baník Ostrava elleni frusztráló vereség után a CFT Academy ellen is gáláztak kisbikáink. Az utolsó mérkőzésen partneregyesületünk, az MTK Budapest volt a rivális, akik csoportelsőként várták a mérkőzést, míg nekünk saját, illetve a Hartberg-Ostrava meccs eredményétől függően a második hely is még a levegőben lógott. A mérkőzésen – a szülők és szakmai stábunk egyértelmű véleménye szerint – a játékvezető korai kétes ítélete döntően befolyásolta a mérkőzést, de ez semmit nem von le a látottakból, hiszen ilyen módon is felvettük a kesztyűt a fővárosiakkal, és a vereség ellenére is hatalmas mosolyokkal jöttünk le a pályáról, nem mellesleg a csoport harmadik helyével, magunk mögé utasítva a Benficát és a Cluj-t is.

A vasárnapi helyosztókon érezhető volt a fáradtság, az eredmények sem alakultak olyan jól, mint a szombati játéknapon, de folyamatosan szoros párharcokat játszottunk, köztük a Benfica ellen is, ezúttal pedig ők örülhettek a végén. A Zsolna, Petrzalka, Paris Acasa, Zbrojovka Brno, ETO FC Győr és a DVSC ellen is parázsmérkőzéseken szereztünk értékes tapasztalatot, mely a jövőben is nagyon jól fogja szolgálni kisbikáink fejlődését.

A Budapest Youth Cup-on remeklő U10-es csapat névsora:
Gazdik Ádám, Ferenc Mátyás, Molnár Dániel, Balázs Lotti, Balla Zalán, Csábi Roland, Lábiscsák Noel, Medgyesi Boldizsár, Furák Milos, Tábori Ádám, Jéga-Szabó Kornél, Varga Zalán, Varjú Ábel, Szabó Bence.

A csapat vezetőedzője, Komár Gábor így nyilatkozott a tornát követően: -Az elmúlt hétvégén, egy nagyszabású, jól megszervezett nemzetközi tornán vehettünk részt, a GSK U10-zel. A felnőtt futballtérképről jól ismert csapatok (Benfica, FC CFR 1907 Cluj, 1860 München, Dinamo Zagreb, Slovan Bratislava, Dinamo Kiev, DAC, stb..) U10-es korosztályaival mérkőzhettünk meg, s különböző stílusú csapatokkal találkozhattunk. Ezek a nevek nem feltétlenül tükrözték a csapatok erősségeit, viszont a képzési filozófiáról sok minden elárult az általuk játszott játék, a játék képe. Sok csapatnál a fizikális jellemzőket helyezték előtérbe, ezek a csapatok az 1-az-1 elleni játékot keresték, mely jól érvényesült a rövid (17 perces), kis területű (kb-26x45m) játéktéren. Azok a csapatok, akik a fizikális erények mellé kombinatív, rövidpasszos játékot is fel tudtak mutatni, azok tudtak a tornán „eredményesen” futballozni. A mi játékunk, képzésünk (és kiválasztásunk) a kombinatív játékkészséget, a gondolkodó, sokmozgásos, labdabirtoklásra való törekvést helyezi előtérbe. Bár fizikálisan nem minden csapattal tudtuk felvenni a versenyt, de kombinatív játékkal kompenzálva, a meccsek nagy részében dominálni tudtunk, és nagyszerű futballt tettünk a „műgyepre”, ami nem párosult mindig „eredménnyel”. Nagyon büszke voltam a mutatott játékra, arra, hogy egy Benfica ellen mindkét meccsen magas szinten tudtunk focizni, ezáltal dominálni egy európai szintű utánpótlásképző csapat ellen is. Sok tapasztalatot szereztünk a meccsek folyamán, amely megmutatta, melyik szegmensekben, s miben kell még javulnunk ahhoz, hogy ilyen tornákon ne csak jól, hanem hatékonyan is szerepeljünk.