Horváth Krisztián: „A mérkőzések a legtöbb esetben ki-ki meccsek voltak, de a fiúk megtanulták ezeket megnyerni”

U14-es csapatunk vezetőedzője értékelte az elmúlt idényt.

– Hogyan értékeled a szezon egészét?
–  A szezon egészét tekintve elégedettek vagyunk. A szezon elején kitűzött célt sikerült elérnünk, és ami még fontosabb, tavaly július vége óta szemmel láthatóan sokat fejlődtek a fiúk. Mindig játékban gondolkoztunk, és „focival” szerettünk volna minél több gólt szerezni és ezáltal minél több győzelmet is begyűjteni. Ez szám szerint 17 győzelem és 9 vereséggel párosult, mellyel 6. helyen zártuk az Országos Keleti csoport 14 fős mezőnyét.

 – Mik voltak a legmeghatározóbb momentumok, mérkőzések, akár pozitív vagy negatív irányban?
– A közös munkát a 2009-es korosztállyal három bajnoki vereséggel kezdtük. Onnan sikerült felküzdeni magunkat odáig, hogy az utolsó fordulóban még esélyünk legyen az érem szerzésére. A tavaszi szezonrészben 10 győzelmet arattunk, amiből számomra a Kecskemét és az UTE legyőzése voltak azok a meccsek, amikre legszívesebben emlékszem vissza.

 – Mi jelentette a legnagyobb kihívást a szezon során?
– Az U14 egy speciális korosztály, hiszen ez az első nagypályás korosztály, ezért kulcsfontosságú az, hogyan sikerül a gyerekeknek átállnia 8+1-ről 10+1-re. A legnagyobb kihívást talán ez az átállás jelentette, a pálya méretének és a játék összetettségének megszokása.

 – Miben fejlődött legtöbbet a csapat?
– Tavasszal sokkal több győzelmet szereztünk, mint ősszel. A mérkőzések a legtöbb esetben ugyanolyan szoros, ki-ki meccsek voltak, de a fiúk megtanulták ezeket megnyerni. A legnagyobb fejlődés a domináns játék fenntartásában mutatkozott meg abban, hogy milyen mennyiségben és minőségben tudtuk fenntartani a labdabirtoklást az ellenfél térfelén.

 – Miben kell leginkább fejlődni a csapatnak a következő idényben?
– Kíváncsian várom a csapat „alap” csoport szereplését, mert a 117 lőtt gólunk nagy támadópotenciálról árulkodik. A szezonban leginkább azokon a meccseken szenvedtünk, amikor az ellenfél jól és eredményesen használta ki a fizikai erejét. Ebben mindenképpen tovább kell fejlődniük.

 – Van olyan játékos, akit kiemelnél az idényben nyújtott teljesítménye okán?
– Nem szeretnék senkit kiemelni, a szezonban nyújtott jó teljesítmény abszolút a csapat érdeme, ahol természetesen minden játékos a legjobb tudását próbálta mindig adni. Az én mottóm mindig az volt, „amiben a legjobb vagy abból nyújtsál a legtöbbet a mérkőzésen.” Ezt mindig megfogadták és alkalmazták is a 26 bajnoki során a fiúk. A keretben történt változás az év során, de a csapat gerince nagyon jól összeállt és lehetett rá építeni, félévkor a Grassroots csapatból beépített játékosok is remekül vették fel a fonalat és illeszkedtek be.

 – Mit üzensz a játékosoknak az idény végével?
– Nagyon élveztem a közös munkát velük, kívánom nekik, hogy ugyanebben az ütemben fejlődjenek tovább, és sok sikert érjenek el közösen a focipályán és természetesen azon kívül is. Vigyék tovább ezt a hozzáállást, és bármilyen kihívással találkoznak is az életben az általam megismert mentalitással álljanak hozzá. Itt szeretném külön megköszönni az egész éves munkájukat a vezetőknek, kollegináknak, kollégáknak, szülőknek és mindenkinek, akik támogatták, egész évben a csapatot! Kellemes nyarat kívánok!