Bognár Árpád: „sokkal inkább a csapatért, mintsem saját magukért küzdöttek a pályán”

U17-es csapatunk idényét értékelte Bognár Árpád vezetőedző.

– Hogyan értékeled a szezon egészét?
Mindent egybevetve pozitívan. Hiányérzet mindig van, de tekintve honnan indultunk, nem lehetek elégedetlen, sok meló van mögöttünk.

– Mik voltak a legmeghatározóbb momentumok, mérkőzések, akár pozitív vagy negatív irányban?
Az első bajnoki mérkőzés meghatározó volt, mert bár nem túl meggyőző játékkal, de nyertünk. Ekkor láttam azt, hogy amiben eddig csak hittem, az meg is valósulhat ezzel a társasággal. Már teljesen biztos voltam abban, hogy több van bennük, mint túlélni a szezont. Negatívan hatott a csapatra a közvetlen rivális elleni itthoni vereség, ahol emberhátrányban kellett játszanunk szinte végig egy kiállítás miatt. A futsal szezon és a felkészülés szintén a hullámvasút lejtmenetében telt, ami a tavasz kezdetén meg is maradt. Későn lendültünk újra bele, lecsúsztunk a legjobb 6 mezőnyéről. A srácok később többször bebizonyították, hogy ki tudnak mászni a gödörből, a hiányposztokat házon belül igyekeztünk megoldani, itt szeretném megköszönni Oszvári Tominak és csapatának a segítséget.

– Mi jelentette a legnagyobb kihívást a szezon során?
Egyértelműen a szezonkezdet. Úgy alakítottuk ki a keretet, hogy alig volt játékos. Sok munka volt összevadászni a csapatot, a máshonnan érkezőknek, illetve az eddig perifériára szorult srácoknak kevés idejük volt felvenni a tempót, befogadni a játékstílust, filozófiát, amivel itt dolgozunk. Rengeteg energia ment el a mentális felkészítésre, hogy értsék a kéréseim, partnerek legyenek a munkában és elhiggyék, elég jók ahhoz, hogy remek szezont fussunk együtt.

– Miben fejlődött legtöbbet a csapat?
Ezt a kérdést a mostani szezon kezdetétől közelíteném meg. Sok egyéni beszélgetés által sikerült valamennyire megismernem a srácokat. Vagányak, fiatalok, az edzések már izzadság szagúak… ezért számomra az egyik legnagyobb győzelem az edzéseken való megfelelő számú részvétel. Remek közösség, baráti társaság alakult belőlük, akik a focin kívül is összejárnak. Talán észre se vették, de a szezon végére sokkal inkább a csapatért, mintsem saját magukért küzdöttek a pályán.

– Miben kell leginkább fejlődni a csapatnak a következő idényben?
Bízom abban, hogy minél többen maradnak és fociznak tovább Nagy Dániel hozzáértő kezei alatt. Igyekszem a meccseiket megnézni. Miben fejlődjön egy U19-es csapat? Maradjon meg a kitartás és a foci iránti szeretet. Aki pedig érez magában erőt és kedvet, most megmutathatja, hogy helye van felnőtt csapatban hamarosan.

– Van olyan játékos, akit kiemelnél az idényben nyújtott teljesítménye okán?
Mint sok kolléga a labdarúgásban, én is a csapatmunkában hiszek. Többen nyújtottak megbízható, jó teljesítményt szinte egész szezonban. Akit talán mégis kiemelnék, nem más, mint Miháli Bálint, aki egyetlen „valódi” középhátvédként brusztolt meccsről meccsre. A csapatkapitány, Somodi Ata mentális ereje és önfeláldozása szinte egész szezonban – még kapus is volt tétmeccsen idén – is sokat ért a csapatnak. Viszont, mint említettem már, remek baráti társaság alakult ki, ez a pályán is meglátszott idővel.

– Mit üzensz a játékosoknak az idény lezárultával?
Köszönöm az egész szezont nekik, akik bármivel is hozzájárultak az idény sikeres teljesítéséhez. Köszönet a szülőknek is, nélkülük nem ment volna. Srácoknak még, hogy ne adják fel, ne hagyják abba! Igenis van idő a focira minden más mellett. Kár lenne ezért a társaságért, hiszek bennük, hajrá!